Aktualności

Skwer przy Cienistej miałby zachęcać do spędzania tam wolnego czasu, zacieśniania więzi sąsiedzkich. Ma również wspierać bioróżnorodność, retencję i inne cele adaptacji do zmian klimatu. Ważnym elementem opracowania jest współpraca z mieszkańcami przy projektowaniu miejsca.

W piątek, 6 marca mieszkańcy okolic skweru mieli okazję poznać szczegóły koncepcji i wnieść swoje uwagi. Koncepcja uwzględnia plac zabaw, wybieg dla psów, siłownię plenerową, ogród społeczny, łąkę kwietną, hotel dla owadów i nową małą architekturę. Pierwsza część dyskusji na jej temat została zorganizowana w terenie, gdzie architekt krajobrazu wyrysował na trawie obszary proponowanych rozwiązań i je omówił. Następnie dyskusja przeniosła się do biura TZUK, gdzie aktywni mieszkańcy mogli zgłosić swoje propozycje zmian pomysłu.
- Najważniejszymi założeniami propozycji jest stworzenie przestrzeni miejskiej służącej okolicznym mieszkańcom jako punkt spotkań dla różnych grup odbiorców, określanych przez ich potrzeby.  Znajdziemy w niej coś dla rodzin z dziećmi, dla poszukujących możliwości wypoczynku w plenerze, dla właścicieli psów, dla osób ceniących współpracę sąsiedzką oraz możliwość budowania samowystarczalności żywieniowej. Przestrzeń ma wspierać relacje międzyludzkie, ale też miejską przyrodę w kontekście kryzysu klimatycznego i przyrodniczego - mówi Katarzyna Palka z Tyskiego Zakładu Usług Komunalnych.

Oprócz nadania nowych funkcji skwerowi, projekt przewiduje nowe nasadzenia drzew, krzewów i roślinności niskiej. Wszystko to, z uwzględnieniem istniejących tzw. przedeptów (ścieżek) stworzonych przez obecnych użytkowników skweru.

- Koncepcja zachowuje istniejące drzewa. Oprócz nich, skwer wzbogaci się o nowe drzewa okalające ciągi komunikacyjne, krzewy soliterowe, trawy ozdobne, byliny, rośliny okrywowe, łąkę kwietną i żywopłoty porządkujące przestrzeń. Przewidujemy również stworzenie części leśnej w najbardziej zadrzewionej, wschodniej części skweru - mówi Róża Jaros architekt krajobrazu TZUK - Ważnym wkładem mieszkańców, zgłoszonym podczas konsultacji, jest nasadzenie drzewa w centralnym miejscu placu zabaw. Pomoże to uniknąć przegrzewania się tej przestrzeni w czasie upałów, co jest częstym problemem w istniejących przestrzeniach o tym  przeznaczeniu - dodaje.

Koncepcja nawiązuje do okolicznej architektury i jej kolorystyki. Mała architektura planowana dla tego miejsca to m.in. nowe ławki, siedziska, stół piknikowy, kosze na odpady, drogowskazy, lampy parkowe, ale również - w części leśnej - kłody i pieńki drewniane, konstrukcje pod pnącza, zdrój z wodą pitną, hotel dla owadów, domek dla jeży, budki dla ptaków. Proponowane są nawierzchnie ze szczotkowanego betonu (nawiązanie do sąsiadujących budynków) oraz drewniane kładki sprzyjające systemom korzeniowym drzew.

Autorem koncepcji jest Tomasz Kurtek Landscape Design Studio, a jej realizacja przewidziana jest w ciągu najbliższych dwóch lat.

Mieszkańcy uczestniczący w konsultacjach wciąż mogą przysyłać swoje uwagi mailem na adres: biuro@tzuk.tychy.pl do16 marca br. Efekt współpracy zostanie zaprezentowany na stronie internetowej TZUK.
Nasza witryna wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych. Jeżeli nie chcesz, by były one zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej na ten temat...